Střední Morava

Náš blanický krajánek Vlasta Suk vyrazil prozkoumávat Česko i dnes a tentokrát projel kus střední Moravy. Jeho první zastávkou byl zámek Čechy pod Kosířem, který chystá spoustu zajímavých akcí. V Lošticích si prošel Muzeum Olomouckých tvarůžků a jeho poslední zastávkou bylo Arboretum v Bílé Lhotě, které je od roku 1970 národní přírodní památkou.

Zámek Čechy pod Kosířem je skvostným příkladem barokní architektury v malebném prostředí střední Moravy, obklopený rozsáhlými anglickými parky, které jsou domovem vzácných druhů rostlin a stromů. Tato historická památka, založená v 17. století, sloužila jako sídlo několika šlechtických rodů, což je vidět na bohatě zdobených interiérech a zachovalých uměleckých sbírkách. V posledních letech prošel zámek Čechy pod Kosířem rozsáhlou rekonstrukcí, která zdůraznila jeho původní barokní krásu a zpřístupnila jeho prostory pro kulturní a společenské události. Zámek také hostí řadu kulturních akcí, včetně koncertů, výstav a tematických prohlídek, které přitahují návštěvníky z celého světa. Kromě historického a kulturního významu, zámek nabízí návštěvníkům možnost užít si idylické procházky po parku s výhledem na majestátní vrchol Kosíř, což činí z něj ideální místo pro odpočinek a inspiraci.

Muzeum Olomouckých tvarůžků, situované ve městě Loštice, nabízí unikátní pohled na tradiční výrobu tohoto proslulého českého sýra, který je známý svým specifickým aroma a chuťovými vlastnostmi. Exponáty v muzeu detailně popisují historický vývoj tvarůžků od 15. století až po současnost, včetně výrobních technik a nástrojů, které se v průběhu let vyvíjely. Návštěvníci mají možnost ochutnat různé druhy tvarůžků přímo v muzeu, což umožňuje porovnat jejich chuť s moderními verzemi sýra. Muzeum také pravidelně pořádá tematické akce a workshopy, které se zaměřují na sýrařské umění a jeho kombinace s dalšími pokrmy. Díky své interaktivní expozici, která zahrnuje audiovizuální prezentace a vzorky, se muzeum stalo populárním cílem pro gurmány a milovníky tradiční české kuchyně.

Arboretum v Bílé Lhotě, které se rozkládá na více než 35 hektarech, představuje jednu z nejrozmanitějších botanických zahrad v České republice s více než 5 000 druhy rostlin. Toto arboretum je známé svou rozsáhlou sbírkou rododendronů a azalek, které každé jaro překrásně rozkvetou a přitahují návštěvníky z celé země. Návštěvníci mohou prozkoumat různé tematické části, včetně japonské zahrady, skalního sadu a vodních prvků, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly klid a relaxaci. Arboretum pořádá celoroční vzdělávací programy a průvodcovské služby, které návštěvníkům nabízejí hlubší porozumění pro ekologii a botaniku. Pro milovníky přírody je arboretum také vyhledávaným místem pro fotografování díky jeho malebným kulisám a sezónním proměnám, což z něj činí ideální místo pro rodinné výlety i profesionální fotoshootings.