Podblanické muzeum, Zámek Vlašim a Libouň, Říčanský pivovar

Náš blanický krajánek Petr Brožík vyrazil opět do terénu.

Podblanické muzeum
Jeho první zastávkou bylo Podblanické muzeum, kde ho přivítala a provedla paní Veronika Nusková. Toto muzeum nabízí fascinující pohled na historii a kulturu regionu Podblanicka. Výstavy pokrývají širokou škálu témat, od archeologie po etnografii, a ukazují bohatství a rozmanitost místního dědictví.

Zámek Vlašim
Další zastávkou byl zámek Vlašim, který má za sebou pestrou historii. V roce 1421 se zde konal sněm, na kterém byl zvolen králem českým Zikmund Lucemburský. Během třicetileté války v 17. století zámek obsadili Švédové. Po roce 1945 byl zámek zestátněn a sloužil jako sídlo státního statku. Po roce 1989 byl v restituci navrácen rodině Mensdorff-Pouilly, která ho pečlivě opravila a zpřístupnila veřejnosti. Návštěva zámku nabízí jedinečný pohled do minulosti a ukazuje krásu a eleganci historické architektury.

Zámek Libouň u Louňovic pod Blaníkem
Petr se následně přesunul na zámek Libouň u Louňovic pod Blaníkem. Tento zámek je nádherným příkladem renesanční a barokní architektury. Dvoukřídlá dvoupatrová budova s valbovou střechou a věží s hodinami je skvostem místní krajiny. Fasáda zámku je zdobená sgrafity a arkádami, okna jsou lemována kamennými rámy. K zámku patří také rozsáhlý park s rybníkem a kašnou, kde se nachází řada vzácných stromů a keřů, sochy a fontány. Tento malebný park je ideálním místem pro procházky a odpočinek.

Říčanský pivovar
Blaníkovskou „expedici“ Petr zakončil v Říčanském pivovaru, kde si popovídal přímo se samotným majitelem Martinem Kantorem. Říčanský pivovar je známý svou vynikající pivní produkcí a přátelskou atmosférou. Pan Kantor Petru Brožíkovi představil historii pivovaru, proces vaření piva a nabídl ochutnávku několika pivních specialit. Byla to příjemná tečka za dnem plným poznání a objevování.

Petr Brožík opět ukázal, že i v našem kraji je co objevovat a zažívat. Připojte se k němu na dalších výletech a objevujte krásy naší země!