Unhošť, Praha a kapka slivovice!

Petr Brožík se tentokrát vydal za historií, technikou a valašskou tradicí. Od letadel přes známky až po slivovici – každé místo, které navštívil, mělo svůj jedinečný příběh. Co všechno objevil tentokrát?


Melicharovo vlastivědné muzeum Unhošť – letectví na dosah
Unhošť možná není první město, které vás napadne při slově letectví, ale právě tady je momentálně výstava věnovaná ruzyňskému letišti a jeho historii. „Letiště nejsou jen o pilotech a letadlech – obrovský kus práce odvádějí technici, mechanici a všichni, kdo se starají o to, aby letadla bezpečně vzlétala i přistávala,“ vysvětluje Milena Štěpánová, která Petra provázela expozicí.

Na výstavě je možné vidět nejen historické dokumenty a fotografie, ale i technické vybavení, které se na letišti používalo v minulých desetiletích. Kromě toho muzeum chystá také tematické přednášky, které poodhalí zákulisí leteckého světa. „Létání mě vždycky fascinovalo, ale když vidím, co všechno se děje v zákulisí letiště, mám k tomu ještě větší respekt!“ říká Petr.


Poštovní muzeum v Praze – nejen pro sběratele známek
Druhá zastávka zavedla Petra do Poštovního muzea v Praze, které nabízí stálou expozici věnovanou vývoji poštovních služeb v Česku. Kromě toho zde momentálně probíhá výstava k nedožitým 90. narozeninám výtvarníka Jiřího Boudy, nazvaná „Známky, vlaky, cesty, boudy Jiřího Boudy“.

„Jiří Bouda byl mistr detailu. Jeho ilustrace zachycují vlaky, cesty, ale i každodenní život s neuvěřitelnou přesností a atmosférou,“ popisuje PhDr. Jan Kramář, vedoucí správy sbírkového fondu. Výstava představuje nejen jeho poštovní známky, ale i náčrty a grafiky, které potěší každého milovníka železnice a cestování. „Já jsem sběratel jen tak naoko, ale když vidím tyhle nádherné kousky, možná si domů nějakou známku pořídím!“ směje se Petr.


Muzeum slivovice – švestková cesta moderní technologií
Z historie rovnou do Muzea slivovice v Praze, které patří mezi nejmodernější muzea v Česku. „Tady to není jen o vitrínách s historickými lahvemi – tady si můžete vyzkoušet, jaké to je být švestkou!“ směje se Petr, když testuje virtuální realitu, která návštěvníky provede celým procesem výroby slivovice.

Návštěvníci se tak můžou vžít do role švestky, zažít sklizeň, kvašení i destilaci. Muzeem ho provedl ředitel Roman Talman, který mu přiblížil nejen výrobní proces, ale i historii značky Rudolf Jelínek. „Každá lahev slivovice má svůj příběh – a tady se ho dozvíte od začátku až do konce,“ říká Talman.

A co by to bylo za návštěvu, kdyby na závěr nepřišla degustace? „Musím uznat, že tohle muzeum má výhodu oproti jiným – tady se expozice dá i ochutnat!“ vtipkuje Petr.


📲 Kam příště?
Blanický krajánek se nikdy nezastaví! Kde se objeví příště? Sledujte www.radioblanik.cz a nenechte si ujít další reportáže. 🎧📸