Náš Blanický krajánek Petr Brožík vás tentokrát zavede do Jihočeského kraje, na místo s tisíciletou historií, které ani v chladném listopadu rozhodně nespí. Vydal se do Kláštera Milevsko, aby zjistil, co se tu chystá. A zjistil, že se to tu chystá hlavně vonět!
I když se hlavní sezóna přehoupla do podzimu, klášter má stále otevřeno. Prohlídky teď probíhají už jen o víkendech, od 13:00 do 16:00. Petr má ale jednu důležitou radu:
„Přátelé, v těch prastarých zdech už je pořádná zima, tak se na to připravte!“ hlásil Petr se smíchem. „Ale mají to tu skvěle vymyšlené. Hned po prohlídce se můžete schovat do místní kavárny, kde neustále hoří oheň v kamnech. Ta atmosféra je kouzelná a hned vás to postaví na nohy!“
To hlavní lákadlo se ale teprve chystá. Klášter připravuje celou řadu adventních akcí. A ta první je doslova za dveřmi!
„Mluvil jsem tu s paní Petrou Kramperovou z kláštera,“ dodává Petr nadšeně. „A ta mě pozvala na něco úžasného. Už tento pátek 14. listopadu tu proběhne velký degustační večer Tajemství klášterní kuchyně! Letošní téma je ‚Co klášter dal‘. To znamená, že se bude vařit a ochutnávat jen z toho, co produkuje sám klášter – vše ze surovin z jejich lesů, rybníků a polností. To bude poctivá a čistá chuť!“
Tím ale program zdaleka nekončí. Hned poté se rozjedou další adventní akce – chystá se bylinkářská dílna s workshopem, koncerty a vše vyvrcholí 21. prosince tradičním živým betlémem.
Blanický krajánek to může jen potvrdit: Pokud se chcete zahřát u krbu a naladit se na advent chutěmi přímo z klášterních zdrojů, návštěva Milevska je ten nejlepší nápad na nadcházející víkend.