Náš blanický krajánek Petr Brožík vás tentokrát zavede na místo, kde se splnil sen o návratu k přírodě a poctivé práci. A nejen to, objevil tu skutečné kulinářské poklady a farmu plnou kultury!
Nedaleko Uhlířských Janovic se nachází místo s příznačným názvem – Farma Bláto. Ačkoliv název může znít obyčejně, za ním se skrývá neuvěřitelný příběh a obrovský kus práce. Majitel farmy, pan Pavel Šich, si totiž prodělal fascinující cestu z města. Po životě v pražském paneláku koupil ve zbídačeném stavu bývalé státní statky v Blátě a dal jim nový život.
Dnes tu s láskou chovají mnoho zvířat, zejména krávy plemene Bransouze pastevním chovem, což se odráží v neuvěřitelné kvalitě jejich produktů. A Petr Brožík byl naprosto nadšený!
„Tady se děje něco výjimečného!“ hlásil Petr. „Mléko tu neprochází žádným mlékárenským procesem, ale rovnou z čerstvého, nadojeného mléka dělají ty nejlepší horské sýry. Zpracovává se do dvou hodin po nadojení a výsledkem jsou desetikilové bochníky s přírodní kůrkou, které zrají v dřevěných bedýnkách minimálně dva měsíce až několik let. Ta chuť je prostě božská!“
Není divu, že Farma Bláto je jedinou farmou z Česka, která byla pozvána na prestižní sýrařské mistrovství světa ve Švýcarsku! Kromě sýrů tu dělají i úžasnou zmrzlinu a řadu dalších dobrot.
A Farma Bláto není jen o jídle. Je to místo, které žije i kulturou! Sám majitel, pan Pavel Šich, je talentovaný umělec a maluje obrazy. Už 7. listopadu bude mít vernisáž svých děl v Kutné Hoře v Sankturinovském domě. Den poté, 8. listopadu, se pak přímo na farmě uskuteční zajímavá přednáška Tomáše Hanáka o jeho cestě na kole po Kubě.
Na farmě se navíc můžete i ubytovat a zažít tak ten pravý farmářský život. Pokud tedy hledáte tip na výlet plný chutí, kultury a inspirace, Farma Bláto je jasnou volbou.