Skanzen Solvayovy lomy, Klášter Sázava, Svět Škodovek v Mrači

Blanický krajánek Petr Brožík nás tentokrát pozval na tři velmi zajímavá místa plná historie i zábavy.

Skanzen Solvayovy lomy – Noc pod parou a historické stroje
První zastávkou blanického krajánka Petra Brožíka byl fascinující Skanzen Solvayovy lomy, kde celý víkend probíhaly jízdy historickými parními lokomotivami a další technikou. Návštěvníci měli možnost nahlédnout do světa starých strojů, které dříve pracovaly v lomech, a dokonce si vychutnat romantickou noc ve skanzenu – zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Pan Ivo Novotný ze společnosti Barbora, která areál spravuje, nás nadšeně provázel historií a současností tohoto technického klenotu. Pro milovníky historie i rodiny s dětmi je to jedinečný zážitek.

Klášter Sázava – Zahrady plné klidu a podzimní program
Druhou zastávkou bylo poklidné a malebné prostředí Kláštera Sázava, které nabízí krásné podzimní procházky v klášterních zahradách. Kastelánka Slávka Matoušová nás nejen pozvala k prohlídce areálu, ale upozornila i na zajímavé akce, které zde probíhají v říjnu. V pondělí 28. října se koná speciální program pro rodiny s dětmi, kde si nejen malí návštěvníci přijdou na své. Sázava je ideálním místem k odpočinku i objevování historie, ať už máte rádi středověkou architekturu, nebo si chcete užít chvíle s rodinou.

Svět Škodovek v Mrači – Automobilová nostalgie pro celou rodinu
Na závěr jsme se s Petrem Brožíkem vydali do Světa Škodovek v Mrači, kde najdete spoustu nablýskaných „krásek“ z automobilové historie. Toto muzeum plné starých vozů značky Škoda je návratem do minulosti – vzpomínky na doby, kdy jsme se s rodiči proháněli po silnicích v těchto legendárních autech, se tu vynořují jedna za druhou. Mezi exponáty nechybí ani vzácné prototypy a unikáty, které potěší nejen automobilové nadšence. Paní ředitelka Blanka Kunčarová připomněla, že v říjnu je otevřeno už jen o víkendech, tak si tuto podívanou určitě nenechte ujít!

Další tipy a reportáže blanických krajánků
Chcete slyšet více o těchto zajímavých místech a dalších tipech na výlety? Nezapomeňte si poslechnout naše podcasty a navštívit web www.radioblanik.cz, kde najdete všechny reportáže, fotky a videa z cest našich krajánků.