Karlštejnské vinobraní, Chrustenická železnorudná šachta, Muzeum Laty Brandisové

Blanický krajánek Petr Brožík: Vinobraní, šachty a historie slavné jezdkyně

Petr Brožík, náš neúnavný blanický krajánek, se tento týden opět vydal na cesty a přinesl nám tři zajímavé tipy. Tentokrát nás pozval na vinobraní, zavřel šachtu plnou čertů a odhalil příběh jedné výjimečné ženy. Pojďme se na to podívat!

Karlštejnské vinobraní: Vůně vína a historie

První zastávkou Petra Brožíka bylo Karlštejnské vinobraní, jehož jsme s Rádiem Blaník hrdými partnery. Atmosféra na Karlštejně byla magická a provoněná vůní vína. Petr se setkal s emeritním kastelánem Karlštejna Jaromírem Kubů, který mu povyprávěl o historii vinobraní a o tom, jak se každý rok celá obec přemění v místo plné radosti, hudby a lahodných moků. Kdo by nechtěl ochutnat víno s výhledem na majestátní hrad?

Chrustenická železnorudná šachta: Čerti se blíží

Další zastávkou byla Chrustenická železnorudná šachta, kde právě zavírali sezónu. Nicméně, jak Petr zjistil, ještě se sem vyplatí zajet 8. prosince, kdy se šachta promění v čertovské doupě. Mikulášská akce slibuje nezapomenutelný zážitek, kde se to bude hemžit čerty a anděly. Člen správní rady šachty Michal Lindner mu s úsměvem řekl: „Naši čerti jsou přátelští… pokud tedy máte nějakou tu dobrotu v kapse. 😉“

Muzeum Laty Brandisové: Příběh vítězky Velké Pardubické

Poslední Petrův krok vedl na zámek Řitka, kde se nachází Muzeum Laty Brandisové. Tato výjimečná žena je první a stále jedinou ženou, která v roce 1937 vyhrála Velkou Pardubickou v sedle klisny Normy. Její životní příběh, plný odhodlání a statečnosti, připomíná nejen muzeum, ale také nově vydaná kniha. Marina Hofmanová z muzea se s Petrem podělila o detaily z Latina života a přiznala, že její odvaha stále inspiruje generace žen i mužů.

A co dál?

Petr Brožík nám i tentokrát ukázal krásná a zajímavá místa, kde si každý najde to své. Chcete-li se dozvědět více o jeho cestách, podívejte se na náš web radioblanik.cz a nechte se inspirovat k vlastním dobrodružstvím! A nezapomeňte si také poslechnout naše podcasty, kde se o všem dozvíte ještě více.