Česnekovky na zámku v Rosicích, Královopolské vinobraní, Rodinné centrum Žirafa

Krajánek na cestách: Od česnekových lahůdek po rodinnou zábavu

Náš prázdninový krajánek se opět vydal na cestu, aby přinesl inspiraci a nové zážitky z celé České republiky. Tentokrát se jeho trasa vinula přes Rosice u Brna, Brno-Královo Pole a Bílovice nad Svitavou. Co všechno objevil?

Česnekovky na zámku v Rosicích u Brna

První zastávkou byly Česnekovky na zámku v Rosicích, tradiční rodinný foodfestival, který je každoročně oslavou česneku ve všech jeho podobách. Vůně česnekových specialit se linula celým areálem a lákala návštěvníky k ochutnávání. Za organizátory akce, Kulturní a informační centrum Rosice, promluvila Jitka Lacinová: „Česnekovky jsou pro nás srdeční záležitost. Jde o setkání, kde se prolíná dobré jídlo s pohodovou atmosférou a radostí z tradičních receptů.“ Na festivalu nechyběly ani soutěže v různých kategoriích, od česnekového dipu po nejlepší česnekovou polévku, a tak se každý mohl stát porotcem a hlasovat pro svého favorita.

Královopolské vinobraní v Brně

Další zastávkou bylo Královopolské vinobraní, které probíhalo na Slovanském náměstí v Brně. Akce nabídla ochutnávky vynikajících vín od místních vinařů a různé dobroty, které k vínu patří. „Na vinobraní je krásné vidět, jak se místní komunita schází, aby oslavila sklizeň a užila si společně čas,“ uvedl Jan Šrutek, velitel SDH Brno Královo Pole, který se na pořádání akce podílel. Atmosféra byla veselá, doprovázená hudbou a tancem, a místní výrobci nabídli nejen kvalitní vína, ale i další produkty, jako jsou sýry a domácí uzeniny.

Rodinné centrum Žirafa v Bílovicích nad Svitavou

Na závěr svého putování navštívil krajánek Rodinné centrum Žirafa v Bílovicích nad Svitavou. Toto centrum je místem plným života a aktivit pro všechny generace. „Naše centrum je tu pro rodiny, děti i seniory, a snažíme se nabízet aktivity, které spojují všechny dohromady,“ řekla koordinátorka centra Ivana Novotná. Na podzim se v centru koná velmi oblíbený lampionový průvod, ale tento víkend se tu malovalo. Společné malování dětí a dospělých přineslo spoustu radosti a barev a stěny centra ožily novými obrazy.

Nechte se inspirovat a vydejte se na další dobrodružství!

Petr Brožík nás opět nadchl svou energií a chutí objevovat nové kouty naší země. Ať už vás láká dobré jídlo, víno nebo rodinné aktivity, jeho cesta vám může být inspirací. Sledujte další reportáže na našem webu a nezapomeňte poslouchat naše podcasty, kde se dozvíte více o dalších zajímavých místech!